Užsakymai nemokamai pristatomi į namus
Paskambinkite mums +370 6090 5244
Krepšelis
0.00
Krepšelis
0.00
Receptai ir įrašai

Jūros gėrybės ir grilis – geriausias vasaros derinys

Kai lepina puikūs vasariški orai – pats laikas užkurti grilių. Esame pripratę ant ugnies čirškinti mėsą, vištieną, daržoves, o ant griliaus keptų jūros gėrybių yra ragavę netgi ne visi prisiekę jų mylėtojai. Nors iš tiesų jūros gėrybės ant griliaus įgauna kitą skonį. Paragauti – tikrai verta.

 

Ką ir kaip gaminti?

Visos jūros gėrybės yra ne tik skanios, bet ir naudingos mūsų organizmui. Todėl gaminti jas ant griliaus yra daug sveikiau nei kepti mėsą. Tokią vakarienę rekomenduoja netgi mitybos ekspertai. Svarbu nepadauginti ne tokių sveikų ir naudingų mūsų organizmui priedų prie pagamintų gėrybių.

 

Tad rinktis reikėtų pagal skonį. Pavyzdžiui, jeigu mėgstate krevetes, Jus tikrai nustebins ant griliaus keptų krevečių skonis. Didesnes krevetes galima mauti ant iešmų, o mažesnes kepti ant grotelių. Tokiai gamybai puikiai tinka ir langustai, jūros šukutės, kalmarų žiedai ir netgi krevetės tempuroje.

 

Jeigu norite ilgesnio proceso, verta išbandyti įvairius troškinius ar sriubas. Šiems patiekalams puikiai tinka įvairios jūros gėrybės, tokios kaip midijos, snieginio krabo mėsa, omarų uodegėlės ir viskas, ką labiausiai mėgstate. Troškinių variantai gali būti patys įvairiausi. Geriausiai troškiniams tinka kiaušinio formos griliai. Tačiau neturint tokio, galima naudoti įprastą grilių ir ketaus keptuvę arba troškintuvą su dangčiu. Galite gaminti savo mėgstamą troškinį arba sriubą ir nustebsite, kad gaminant ant ugnies jos skonis visa kitas.

 

Beje, lietuvių taip pamėgtos austrės bei midijos taip pat gali būti gaminamos ant griliaus. Tokiai vakarienei taip pat geriau naudoti keptuvę ir dangtį arba rinktis kiaušinio formos grilį.

 

Kaip nesuklysti?

Dalijamės keliais paprastais patarimais, kurie gali praversti, jeigu planuojate ant griliaus pasiruošti skanių jūros gėrybių.

  • Marinatas. Jūros gėrybes prieš kepant ant griliaus galima marinuoti. Geriausiai tam tinka žolelių, aliejaus, citrinų sulčių ir medaus pagrindu gaminti marinatų variantai. Tačiau reikia žinoti, jog marinuoti reikia trumpai. Pavyzdžiui, marinuojant krevetes, užteks jas marinate palaikyti apie 15 minučių. Tai reiškia, kad ilgo, mums dažnai įprasto marinavimo tikrai nereikia. Pakanka marinatu pagardinti gėrybes praktiškai prieš kepimą.
  • Kepimo laikas. Kaip ir įprastame gaminime, taip ir pasitelkus grilį, reikia būti labai dėmesingiems dėl laiko. Pavyzdžiui, šukutes labai lengva perkepti. Ant griliaus grotelių joms užteks pasikaitinti vos kelias minutes, ir jau bus paruoštos.
  • Pasiruošimas. Daugelis jūros gėrybių gali būti gaminamos ant griliaus be sudėtingo pasiruošimo iš anksto. Tačiau kai kurie delikatesai reikalauja kiek daugiau dėmesio. Pavyzdžiui, jeigu ketinate kepti aštuonkojį, geriausia iš anksto jį apvirti sultinyje. Tuomet ant griliaus jis iškeps greitai, bus traškus ir gardus.

 • Variacijos. Jeigu gaminate ant tradicinio griliaus ir neketinate ruošti sudėtingų troškinių ar sriubų, prisiminkite, kad ant griliaus keptos jūros gėrybės gali būti valgomos įvairiai. Pavyzdžiui, ant griliaus keptas krevetes galite naudoti salotų ruošimui arba jomis pagardinti jau paruoštą sriubą. Be to, labai įdomu pasigaminti tikrą gurmanišką vakarienę – tai jūros gėrybių asorti ant griliaus. Pasirinkę mėgstamiausias gėrybes, paruoškite jas skirtingomis technikomis ant griliaus, patiekite su mėgstamomis daržovėmis ir surenkite tikrą gurmanišką degustaciją.